Wetgeving (Quads & Buggy/Side x Side)

We krijgen regelmatig vragen van mensen wat de mogelijk en onmogelijkheden zijn met betrekking tot het rijden met kenteken. Vandaar staat hieronder het eea uitgelegd.

Wetgeving (Quads & Buggy/Side x Side)

Quad & Buggy/Side x Side met (Auto)kenteken

Er zijn tegenwoordig twee verschillende mogelijkheden qua weguitvoering.
De eerste is een standaard quad aangepast aan de wettelijke voorschriften zoals complete verlichting, claxon, kilometerteller. Met deze quad mag u dan rijden op de openbare weg en heeft u aan dezelfde regels te houden als een automobilist. Voor de quad moet u dan ook motorrijtuigenbelasting betalen en opgeven aan uw verzekeringsmaatschappij. Vrijwel iedere quad op onze site is met kenteken uit te voeren.

U mag alleen met uw quad op de autoweg rijden als deze een snelheid van ten minste 50 kilometer per uur haalt. Het gebruik van de autosnelweg is alleen toegestaan voor quads waarmee een snelheid van ten minste 60 kilometer wordt bereikt. Quads die worden aangemerkt als driewielig motorrijtuig of auto mogen zowel de autoweg als de autosnelweg op.

Vanaf 19 januari 2013 veranderen de regels voor het rijbewijs voor driewielige motorvoertuigen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kilowatt (kW), moet u vanaf 19 januari 2013 rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, moet u rijbewijs A halen. Heeft u voor 19 januari 2013 uw rijbewijs B gehaald, dan mag u hiermee op een driewielig motorvoertuig blijven rijden.De andere mogelijkheid is een quad die voldoet aan de eisen van een bromfiets zoals verlichting en verzekering. U zit dan ook verbonden aan het maximum van 50 cc en de maximum snelheid van 50 km/h. Deze quad is standaard leverbaar en een ideale oplossing als u 16 jaar of ouder bent en in het bezit van een bromfietscertificaat. Deze quad kunt u verzekeren als bromfiets.

Quad & Buggy/Side x Side met (Landbouw)kenteken

U kan uw quad tevens als landbouwvoertuig inschrijven/verzekeren. U moet dan echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Namelijk:
  • U moet actief zijn in de agrarische sector.
  • De quad moet voldoen aan de wettelijke voorschriften zoals complete verlichting, claxon, kilometer teller.
  • De quad moet uitgevoerd zijn met een afgeknotte driehoek.